zaterdag 17 december 2011

De Nieuwjaarswandeling 2012: Zoerselbos en het Bezoekerscentrum


Op zondag 22 januari is het weer zo ver: Kompas nodigt haar leden uit voor de nieuwjaarswandeling. Deze keer gaan we iets dieper de Kempense toer op. In het hart van de gemeente Zoersel ligt het natuurreservaat ‘Zoerselbos'. Een prachtig natuurgebied van meer dan 400 hectaren, dat onvermoede wandel- en fietsmogelijkheden biedt en een bonte afwisseling toont van bossen, beemden en velden. Zeldzame fauna en flora wachten op ontdekking, in een gebied dat het decor vormde voor de Loteling, een weerwolf en de bende van het Zoerselbos uit de boeken van Hendrik Conscience.
Kenmerkend voor het Zoerselbos zijn de vloeibeemden aan de oevers van de Tappelbeek. Vloeibeemden maken deel uit van een Middeleeuws landbouwsysteem dat gedurende eeuwen ontwikkeld, verbeterd en in stand gehouden werd door de Cisterciƫnzers. Aan de hand van spuien werd het hele gebied in de winter gecontroleerd onder water gezet, als een soort 'natuurlijke' bemesting van de hooilanden. In het Zoerselbos getuigen nog vier - in 1995 gerestaureerde - spuien van dit ingenieus vloeibeemdensysteem. EƩn van de spuien ligt vlakbij het Boshuisje en het Bezoekerscentrum.
Zoerselbos (de oorspronkelijke naam luidt ‘Hooidonkbos’) is een van de weinige oude bossen in de provincie Antwerpen. Sommige delen werden misschien zelfs nooit gerooid. We vinden er dan ook een typische flora en fauna die beperkt is tot oude bossen. Zo treffen we er enkele exemplaren aan van de in Vlaanderen uiterst zeldzame Steel- of Fladderiep.
Ook voor boshistorici is Zoerselbos top of the bill. Gedetailleerde kaarten uit de zeventiende eeuw en een achttiende eeuws Plantegeboek dat jaar na jaar alle beheeringrepen beschrijft, leveren onschatbare informatie op voor het onderzoeksdomein ‘historische ecologie’.
In het Bezoekerscentrum leert de bezoeker aan de hand van een permanente tentoonstelling alle facetten van het Zoerselbos kennen. Iedereen die zich wil verdiepen in een bepaald aspect van het bos kan terecht bij het uitgebreid documentatiecentrum. Achter het bezoekerscentrum is een prachtig aangelegde Kempense boerenbloementuin, met meer dan 200 soorten ouderwetse bloemen en sierstruiken.
Wie kan ons beter gidsen dan de conservator. Paul Stryckers, directeur van het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CVN) nodigt ons uit voor een wandeling met veel afwisseling. Na de wandeling die om 14u start, zijn allen uitgenodigd in het Bezoekerscentrum dat tegenover het welbekende Boshuisje ligt. Kompas vergast er iedereen op haar nieuwjaarsreceptie met een natje en een droogje. Stuur vooraf een mailtje naar ons secretariaat kompasvzw@telenet.be of geef een telefoontje (03 664 98 22) zodat we je op de deelnemerslijst kunnen zetten. Vooraf krijg je nog een flashbericht met de precieze locatiegegevens. Deelname is gratis voor leden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten